Koffie : het sap van satan? Deel II

Door Maddog McHare op maandag 27 oktober 2014 09:56 - Reacties (42)
Categorie: -, Views: 8.269

“Een mens is pas bereid tot verandering als de benefits groter zijn dan de costs en voor mij is dat punt nu bereikt.” Is een uitspraak die ik eerder heb gedaan. Een uitspraak die mij afgelopen week meerdere malen door het hoofd is gegaan en daarbij denkend “Hoe heb ik in hemelsnaam die uitspraak kunnen doen?”. Zoals gezegd ben ik maandagochtend 20 oktober begonnen met het acuut stoppen met koffie drinken want daar was het om te doen. Om te weten te komen wat cafeïne daadwerkelijk met mijn lichaam doet heb ik tevens cola en andere cafeïne houdende dranken maar ook chocolade voorlopig afgezworen en dat heb ik gemerkt ook!

Maandag de dag begonnen als geen andere maar nu met een thermoskan vol met heet water. Tijdens het vullen van de kan direct al de eerste confronterende vraag “Zo zo, mag jij de catering verzorgen voor de meeting van zo dadelijk?” met een brede grijns. Goed, dat was te verwachten en leg mijn doel uit;. Hindernis 1 genomen, dacht ik…. Ik ben het type dat graag vroeg aanwezig is en schuif dus als eerste de vergaderruimte in. Langzaamaan druppelen de collega’s binnen, veelal met twee koppen koffie in de hand (het wordt een lange meeting). Heb ik net mijn bekertje met heet water en rooibos geïnstalleerd, krijg je de vraag gesteld “Jij nog geen koffie? Hier neem die van mij maar” (2e kopje toereikend).Wederom leg ik mijn verhaal uit en er gaan wat “opmerkingen” over de tafel die binnen een organisatie met 95% man als “gebruikelijk” mogen worden beschouwd. Een opmerking waarover zelfs een nummer gemaakt is :+ ”.
Los van de grap en grol over mijn thee consumptie die ochtend toch redelijk doorgekomen, het valt allemaal dus wel mee, etje! Helaas, na een korte wandeling in de middagpauze was de batterij leeg en kreeg ik last van concentratieproblemen. De rest van de middag gapend en met veel water te drinken doorgekomen waarna ik thuisgekomen compleet kapot was. Ik heb nog een bord eten naar binnen gewerkt en een paracetamol voor een lichte hoofdpijn, jawel daar komt ie aan!, uiteindelijk rond kwart over negen naar bed gegaan.
Dag 1 overleefd, eitje O-)

Dinsdagochtend 6:00 de wekker gaat, ik voel me brak, alsof je een hele avond en nacht hebt doorgehaald in de kroeg. Ik sleur mijzelf uit bed en na een verfrissende douche lijkt het allemaal wel mee te vallen maar tijdens de rit naar mijn werk (55km snelweg) beginnen de lampen van de auto’s om mij heen steeds feller te worden en begint mijn hoofd langzaam weer te bonzen. Met paracetamol en wat aangepaste licht instellingen, waaronder de helft van de TL bakken uit en brightness op mijn 24” monitor op slechts 20% was de dag ondanks een bonzend hoofd redelijk door te komen. Wat ik wel opmerk is dat ik steeds meer de behoefte heb om iets te eten waardoor ik wakker blijf. Nu moet ik zeggen dat ik al probeer zo min mogelijk suikers, gluten en melkproducten te consumeren dus je kunt je indenken dat een opkomende energie dip niet direct op te vangen is met een candy bar of iets dergelijks. ’s Avonds een flink bord eten naar binnen gewerkt en wederom vroeg naar bed.
Dag 2 overleefd, maar net.

Woensdag, ik word wakker, geen hoofdpijn! Helaas was die euforie maar van korte duur want daar waar ik de eerste twee dagen last van mijn kop had, had ik nu last van mijn benen. Een soort van kramp of restless legs achtige pijn die met name in zithouding en autorijden behoorlijk pijnlijk is. Wat een geluk dat ik die dag naar België toe moest. Met twee keer een korte pauze op de heen en terugweg de dag toch doorgekomen. Je zult begrijpen dat na bijna 6 uur in de auto en al een laag energiepeil ik wederom voor de klok van tien in bed lag. Nog 2 dagen en dan weekend….

Donderdag en vrijdag normaal opgestaan, geen hoofdpijn, wel erge trek in de ochtend wat ik normaal gesproken nooit heb. De pijn in mijn benen heeft zich verplaats naar mijn onderrug waardoor ik de hele dag geen fijne houding heb kunnen aannamen op de bureaustoel. Los van die ongemakken lijk ik erin geslaagd te zijn om af te kicken van cafeïne. Ik ben op de goede weg! Eindelijk, weekend.

Zaterdagochtend 7:00 uur, ik ben thuis bezig met een verbouwing dus uitslapen in het weekend is er niet bij. Normaal gesproken zou ik de dag beginnen met 1 of 2 koppen koffie maar los van een goed ontbijt en een glas water moest ik het daar mee doen. Geen probleem want ik voel me goed, de pijn in de rug is grotendeels weg. De verbouwing is inmiddels aangekomen bij de afwerking, schakelmateriaal monteren, plinten op maat zagen en bevestigen. Werkzaamheden waarbij je steeds op die knieën moet gaan, meten, opstaan, zagen, weer op de knieën, meten etc. Je voelt hem al aankomen; rond een uur of 11 begon het wederom te bonzen in mijn bovenkamer. Een kater zonder een druppel drank! Wat een telleurstelling was het om erachter te komen dat ik er nog lang niet ben. Cafeine is a bitch! Zolang ik kalm aan doe weet mijn lichaam het goed vol te houden maar zodra mijn lichaam stress ervaart (intensieve lichamelijke beweging) breekt de pleuris weer uit! Ik heb de dag met enkele rust momenten verder afgemaakt in de wetenschap dat de zondag hetzelfde eruit zou zien qua werkzaamheden en dat ik daarbij tijdig rust moet nemen. Het was voor mij een eyeopener om te zien dat een lichaam zelfs na 5 dagen geen koffie toch nog een beroep doet op stofjes die het “nodig” lijkt te hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bijna een kop koffie wilde drinken, rond een uur of tien en de middag rond 15:00 kreeg ik gewoon zin in koffie. Alsof je lichaam of onderbewuste jouw een seintje geeft van “Eej, ga is koffie halen jonge!”. Sterk als ik ben heb ik er niet aan toegegeven :9~ .

Wat mij met name opviel is de “psychologische druk” die gepaard gaat met koffiedrinken. Mensen vragen of je ziek bent of dat je iets mankeert wanneer je negatief antwoord op de vraag “Wil je nog koffie?”. Leg je vervolgens uit wat de reden is dat je (tijdelijk) gestopt bent met koffiedrinken krijg je in bijna ieder geval het antwoord. “ik drink ook makkelijk 10 kopjes per dag maar ik heb nergens last van”. Als je vervolgens aangeeft dat een “verslaving” of afhankelijkheid zich pas openbaart wanneer je afbouwt of stopt wordt je schaapachtig aangekeken en krijgt als reactie “Dan stop je toch gewoon niet? Heb je nergens last van!” Ik moet zeggen dat dit voor mij (naast de hevige hoofdpijn) het lastigste was van de eerste paar dagen. Jezelf kwetsbaar opstellen, afwijken van wat als “normaal gedrag” wordt gezien. Na een dag of twee drie raken mensen eraan gewend. Hier en daar krijg je nog een opmerking naar je hoofd geslingerd van “Jij ook koffie??, Onee, jij zit aan de thee” met een grijns op hun gezicht maar dat begint te wennen nu :+ .

Ik moet zeggen dat ik totaal verrast ben van de hoeveelheid maar zeker ook qua inhoud en diversiteit van jullie reacties op het eerste deel. In veel opmerkingen lees ik dat mensen slechts 3-4 koppen per dag drinken en aangeven hierbij totaal geen klachten te hebben. Ik heb in aanloop van het stoppen mij redelijk ingelezen en voor al deze mensen zou ik graag het volgende willen voorleggen:

Cafeïne wordt zeer snel in het bloed opgenomen slechts na enkele minuten al echter is de optimale werking pas na 2,5 uur merkbaar. De totale werking van een kop koffie duurt wel 6 uur en wanneer er over een periode (ochtend of middag) meer dan 3 koppen genuttigd worden is de totale werking wel tot vijftien uur actief. 15 uur is voldoende om de nacht door te komen. Doordat het lichaam continu bevoorraad wordt met cafeine is het niet in staat om terug te keren naar ruststatus en raakt het lichaam hierdoor uitgeput. Juist wanneer je uitgeput bent of een dipje hebt ben je geneigd om koffie te gaan drinken maar feitelijk maskeer je het probleem en doe je niet waar het lichaam om vraagt; rust nemen. Ga dus eens bij jezelf na, geef jij je lichaam voldoende rust?.

Wat ik de komende week wil doen is wat ook in verschillende reacties als advies wordt gegeven : meer bewegen. Ik ben de laatste tijd druk bezig met een verbouwing en daarbij is het sporten er bij in geschoten. Wellicht dat de lichamelijke spanningen en krampen doet verminderen wanneer deze spiergroepen weer eens wat te doen krijgen :Y) . Over de verdere vordering doe ik later weer verslag.

Mocht je vragen, opmerkingen of advies hebben laat dit me dan weten! Ik heb met veel plezier jullie (soms zeer persoonlijke) reacties gelezen en voel mij gesterkt, bedankt!

Koffie : het sap van satan?

Door Maddog McHare op dinsdag 21 oktober 2014 14:14 - Reacties (78)
Categorie: koffie, Views: 11.212

Ik weet het me niet precies te herinneren maar het zal ergens op een leeftijd van 11, 12 jaar geweest zijn dat ik in aanraking kwam met een bittere substantie die tot op dat moment uitsluitend door "grote mensen" gedronken werd.
Om de bittere smaak enigzins verdraagzaam te maken werd de substantie met een grote hoeveelheid verse melk genuttigd met een goede schep suiker. Een (ogenschijnlijk) onschuldige manier om een kind het "koffie drinken" eigen te maken moeten mijn ouders gedacht hebben, niet wetende dat daar later, na vele jaren, een lichamelijk verslaving uit naar voren zou komen.

Gedurende mijn tienerjaren is de samenstelling van mijn koffie niet veel veranderd, suiker maakte plaats voor een zoetje want dat was veel beter dan een schep suiker. Koffie drinken gebeurde 's avonds, rond een uur of acht op de bank, voor de TV en in het weekend rond een uur of tien 's ochtends.
Pas toen ik ging studeren nam de consumptie van koffie aanzienlijk toe naar een kopje of 4-5 per dag op school, suiker en het zoetje waren inmiddels overbodig en de hoeveelheid melk was inmmidels gereduceerd naar een normale hoeveelheid. "Koffie" was in die tijd nog een gevalletje snelfilter, thuis werd er dus een goede pot vol gezet die ook opging met mokken waar met gemak een halve tot 3/4 liter in ging.
Aan al het goede en mooie komt natuurlijk een eind, zo ook mijn studieperiode. Het was tijd om de echte wereld in te stappen niet wetende in wat voor een vacuum ik getrokken zou worden. Al die opties! koffie automaten met echte bonen, cafe latte, cappuccino, espresso, wiener melange en al die koffierondjes, voor negen uur is er al vijf keer gevraagd of je koffie wilt, staan er al drie kopjes koud te worden omdat een vriendelijke collega vond dat ik toe was aan nog een bakkie. "Jij drinkt toch ook zwart?" een kopje voor je toetsenbord schuivend. Je raad het al, na verloop werd de melk steeds minder en kom je uiteindelijk uit op echte "koffie" the way its meant to be.

Menig Tweaker zal zich min of meer herkennen in bovengenoemd evolutionair verloop en denkt "So what? Dat is toch heel normaal?" Juist het feit dat dit als normaal wordt beschouwd is een valkuil waar ik zelf in ben gelopen. Met een consumptie van meer dan 15-20 kopjes koffie per dag begon ik klachten te ervaren als rusteloosheid, continu verhoogde hartslag en stoelgangproblemen. Een mens is pas bereid tot verandering als de benefits groter zijn dan de costs en voor mij is dat punt nu bereikt.

Ik ben niet iemand die probeerd, je doet iets of je doet iets niet. Daarom ben ik deze werkweek begonnen zonder koffie, cold turkey, om te kijken wat dit doet met / voor mijn lichaam.
Heb ik daarmee koffie definitief afgezworen? Ik hoop het niet want vind het heerlijk ruiken en smaken maar dit hangt af wat dit stoppen voor mijn lichaam doet, tijd zal het leren.

Graag wil ik jullie meenemen in dit soort van dagboek of lijdensweg (hoe je het ook wilt zien :) ) in mijn weg naar ontgifting van cafeine en sta open voor tips en advies!

VERVOLG -> Koffie : het sap van satan? Deel II

L@Nparty - BACOLAN Summer Edition 2K10

Door Maddog McHare op donderdag 12 augustus 2010 18:00 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 3.921

Dit weekend vindt wederom de BACOLAN Summer Edition plaats. Inmiddels al de tiende jaargang van deze LANparty welke (minimaal) 2x per jaar wordt gehouden


Voor meer details, messageboard en livestream check www.bacolan.com

Nieuwe weblog BACOLAN

Door Maddog McHare op donderdag 17 december 2009 22:39 - Reacties (18)
Categorie: -, Views: 6.510

Al lange tijd geregistreerd maar sinds kort pas echt actief op Tnet. Inmiddels de nodige karma opgebouwd dus, why the heck, waarom geen weblog? Juist, omdat het kan!

Weblog naam BACOLAN? sjaaa......

Zie het voor je : een LAN-party met veel ...ehm baco's _/-\o_

Begonnen als studenten grap, nu een 2 keer per jaar terugkerende social activity.

Dit maal met een teleurstellende opkomst van 4 man maar dat mag de pret niet drukken.

Dit weekend dus LAN party van 17-12 tm 21-12 non-stop gaming, eating and drinking.

Check onze livestream op http://www.bacolan.com en laat ff een berichtje achter op ons messageboard.

Meer activiteiten zullen volgen. geïnteresseerd? Laat het weten!

BACOLAN - just for fun!