Koffie : het sap van satan?

Door Maddog McHare op dinsdag 21 oktober 2014 14:14 - Reacties (78)
Categorie: koffie, Views: 10.853

Ik weet het me niet precies te herinneren maar het zal ergens op een leeftijd van 11, 12 jaar geweest zijn dat ik in aanraking kwam met een bittere substantie die tot op dat moment uitsluitend door "grote mensen" gedronken werd.
Om de bittere smaak enigzins verdraagzaam te maken werd de substantie met een grote hoeveelheid verse melk genuttigd met een goede schep suiker. Een (ogenschijnlijk) onschuldige manier om een kind het "koffie drinken" eigen te maken moeten mijn ouders gedacht hebben, niet wetende dat daar later, na vele jaren, een lichamelijk verslaving uit naar voren zou komen.

Gedurende mijn tienerjaren is de samenstelling van mijn koffie niet veel veranderd, suiker maakte plaats voor een zoetje want dat was veel beter dan een schep suiker. Koffie drinken gebeurde 's avonds, rond een uur of acht op de bank, voor de TV en in het weekend rond een uur of tien 's ochtends.
Pas toen ik ging studeren nam de consumptie van koffie aanzienlijk toe naar een kopje of 4-5 per dag op school, suiker en het zoetje waren inmiddels overbodig en de hoeveelheid melk was inmmidels gereduceerd naar een normale hoeveelheid. "Koffie" was in die tijd nog een gevalletje snelfilter, thuis werd er dus een goede pot vol gezet die ook opging met mokken waar met gemak een halve tot 3/4 liter in ging.
Aan al het goede en mooie komt natuurlijk een eind, zo ook mijn studieperiode. Het was tijd om de echte wereld in te stappen niet wetende in wat voor een vacuum ik getrokken zou worden. Al die opties! koffie automaten met echte bonen, cafe latte, cappuccino, espresso, wiener melange en al die koffierondjes, voor negen uur is er al vijf keer gevraagd of je koffie wilt, staan er al drie kopjes koud te worden omdat een vriendelijke collega vond dat ik toe was aan nog een bakkie. "Jij drinkt toch ook zwart?" een kopje voor je toetsenbord schuivend. Je raad het al, na verloop werd de melk steeds minder en kom je uiteindelijk uit op echte "koffie" the way its meant to be.

Menig Tweaker zal zich min of meer herkennen in bovengenoemd evolutionair verloop en denkt "So what? Dat is toch heel normaal?" Juist het feit dat dit als normaal wordt beschouwd is een valkuil waar ik zelf in ben gelopen. Met een consumptie van meer dan 15-20 kopjes koffie per dag begon ik klachten te ervaren als rusteloosheid, continu verhoogde hartslag en stoelgangproblemen. Een mens is pas bereid tot verandering als de benefits groter zijn dan de costs en voor mij is dat punt nu bereikt.

Ik ben niet iemand die probeerd, je doet iets of je doet iets niet. Daarom ben ik deze werkweek begonnen zonder koffie, cold turkey, om te kijken wat dit doet met / voor mijn lichaam.
Heb ik daarmee koffie definitief afgezworen? Ik hoop het niet want vind het heerlijk ruiken en smaken maar dit hangt af wat dit stoppen voor mijn lichaam doet, tijd zal het leren.

Graag wil ik jullie meenemen in dit soort van dagboek of lijdensweg (hoe je het ook wilt zien :) ) in mijn weg naar ontgifting van cafeine en sta open voor tips en advies!

VERVOLG -> Koffie : het sap van satan? Deel II

Volgende: Koffie : het sap van satan? Deel II 10-'14 Koffie : het sap van satan? Deel II
Volgende: L@Nparty - BACOLAN Summer Edition 2K10 08-'10 L@Nparty - BACOLAN Summer Edition 2K10

Reacties


Door Tweakers user Gertjuhjan, dinsdag 21 oktober 2014 14:22

Hmm interesant onderwerp.
Zelf zit ik wel met een caffeine verslaving maar dan niet in koffie, maar wel in Bullit (Sugar Free).
Bij mij is het gestart tijdens ziekte van pfeiffer in mijn studietijd.

Helaas vermoeidheid na 3 jaar nog niet over, dus nog steeds verslaafd. Paar pogingen gedaan om te stoppen. Cold-turkey realiseerde in kloppende hoofdpijn. Dan maar minderen, dit werkte redelijk (van 8 blikken per dag naar 3, zit nu op 6).
Maar dan gebeuren er toch weer dingen dat je je weer net vermoeider voelde en zo het weer opbouwde naar meer.

Succes met koffie, ik hoop dat het daarbij anders is.

Door Tweakers user Harmsen, dinsdag 21 oktober 2014 14:23

Ik herken het gedeelte wel van de koffierondjes. Toen ik na mijn studie aan het werk ging dronk ik ook 10 tot 12 koppen op een dag. Puur omdat de collega's gezellig een rondje deden en koffie meenamen. Maar in het weekend dronk ik bijna nooit koffie, en ik snapt niet waarom ik op zaterdag nooit goed wakker kon worden.

Toen de koffie op het werk afgebouwd naar 2 tot 3 bakjes op een dag en voor de rest koud water met af en toe een kopje thee tussendoor. Heb nu in het weekend nooit meer last van een koffiegebrek :)

Door Tweakers user Comgenie, dinsdag 21 oktober 2014 14:25

In 1 keer stoppen met koffie? Hallo hoofdpijn en moeheid :P, Succes :).

Zelf zou ik het niet doen, maar ik drink ook maar 2 (soms 3 als het druk is) kopjes per dag vooral om mezelf in de ochtend op gang te helpen :P.

Door Tweakers user Kaasplank, dinsdag 21 oktober 2014 14:26

Waarom helemaal geen koffie meer drinken? 4 kopjes per dag is volgens mij niet ongezond voor je.
Ik drink zelf ook een kopje of 4, 5 per dag. De rest drink ik kraanwater. Na 20u in principe geen koffie meer maar ik heb sinds kort een philips grind & brew die uit 2 reservoirs bonen kan mengen dus dan zet ik vaak half normaal en half cafe´nevrij. Die koffie drink ik vaak om de smaak en omdat ik er "zin" in heb maar soms sla ik dat ook dagenlang over.

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 21 oktober 2014 14:30

Ik drink caffe´ne vrij :)

Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 21 oktober 2014 14:32

Energiedrankjes, proteine repen en veel suikers... dat maakt je ontwenningsdip iets kleiner.

Voor de rest, succes!

Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 21 oktober 2014 14:36

Zoals altijd is alles waar 'te' voor staat niet zo best tot slecht... behalve tevreden uiteraard.

Niets mis met een paar koppen koffie op een dag, maar als jij zoals je aangeeft 15 tot 20 koppen per dag drinkt dan is het uiteraard een heel ander verhaal, niets is gezond in grote hoeveelheden, zelfs vitaminen niet. 15 tot 20 koppen per dag is echt hÚÚÚÚl veel...

Ik heb overigens dezelfde problemen ervaren doordat ik ook een periode ongelooflijk veel koffie heb gedronken; slecht slapen, lastige stoelgang en hartkloppingen. Dit heb ik grotendeels heel eenvoudig opgelost: ik heb thuis het koffiezetapparaat in de kliko gegooid... ik drink nu alleen nog maar koffie op het werk en als ik ergens op bezoek ben. Voor de keren dat ik thuis koffie nodig heb leen ik wel een apparaat of vul ik een thermoskan bij die ouwe van mij oid.

Maar sowieso een tip voor iedereen... drink nooit koffie na 20:00 's avond, of anders gezegd 2/3 uur voor het slapen gaan. Dat scheelt al de helft in rusteloosheid en problemen met de stoelgang.

Door Tweakers user Poepkonijn, dinsdag 21 oktober 2014 14:40

Klinkt bekend hoor. Ik drink sinds een week of 5 veel minder koffie dan ik deed. Sterker nog, hiervoor dronk ik overdag van maandag tot vrijdag alleen koffie. In het weekend dronk ik dan geen druppel, maar dat werd wel gecompenseerd door 8 tot 10 koppen koffie per dag. Vandaag de dag drink ik hooguit 1 of 2 kopjes koffie, vaak gezellig met een collega als we ff staan te ouwehoeren, verder niet meer.

Ohja, dat het stoppen met koffiedrinken zou helpen bij het afvallen is een fabel. Er zit in koffie namelijk geen ene bal: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koffie.aspx

Door Tweakers user RoadRunner84, dinsdag 21 oktober 2014 14:43

Menig Tweaker zal zich min of meer herkennen in bovengenoemd evolutionair verloop en denkt "So what? Dat is toch heel normaal?" Juist het feit dat dit als normaal wordt beschouwd is een valkuil waar ik zelf in ben gelopen. Met een consumptie van meer dan 15-20 kopjes koffie per dag begon ik klachten te ervaren als rusteloosheid, continu verhoogde hartslag en stoelgangproblemen. Een mens is pas bereid tot verandering als de benefits groter zijn dan de costs en voor mij is dat punt nu bereikt.
Onder het mom: toeval bestaat niet.

Ik ben afgelopen zaterdag ook cold turkey gestopt met kofie, het verhaal van 5 kopjes vˇˇr de week meeting (om 9 uur 's maandags) komt me bekend voor.
De problemen die je noemt werden bij mij nog vegezeld van ge´rriteerdheid, concentratie problemen, verlaagde zelfbeheersing en een continu uitgeput gevoel.
[plastisch]Vandaag ook voor het eerst in tijden heb ik dan ook weer urine gehad die lichter is dan normaal, door de vele mokken kruidenthee.[/plastisch]

@-RetroX-: energiedrankjes?!! De ene cafe´nebron vervangen door de andere lijkt me nou bepaald geen goed idee!

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 oktober 2014 14:46]


Door Tweakers user twicejr, dinsdag 21 oktober 2014 14:43

Gertjuhjan schreef op dinsdag 21 oktober 2014 @ 14:22:
Hmm interesant onderwerp.
Zelf zit ik wel met een caffeine verslaving maar dan niet in koffie, maar wel in Bullit (Sugar Free).
Bij mij is het gestart tijdens ziekte van pfeiffer in mijn studietijd.

Helaas vermoeidheid na 3 jaar nog niet over, dus nog steeds verslaafd. Paar pogingen gedaan om te stoppen. Cold-turkey realiseerde in kloppende hoofdpijn. Dan maar minderen, dit werkte redelijk (van 8 blikken per dag naar 3, zit nu op 6).
Maar dan gebeuren er toch weer dingen dat je je weer net vermoeider voelde en zo het weer opbouwde naar meer.

Succes met koffie, ik hoop dat het daarbij anders is.
Wellicht dat glucuronolactone hier ook nog een rol speelt

Door Tweakers user xleeuwx, dinsdag 21 oktober 2014 14:45

Ik heb zelf weinig tot helemaal geen problemen met verslaaftheid naar koffie. Sterker nog heb vaak genoeg nog kwartier voor het slapen gaan een bak koffie. Dit is dan ook denk heel persoonlijk.

Echter als je er aan verslaaft bent zoals je noemt (15-20 kopjes per dag...) kan het best schelen om eerst eens terug te gaan naar 10. Deze periodes heb ik ook gehad maar drink tegenwoordig wel maximaal 5 koppen op een dag.

Verder als je het effect wilt gaan zien zal je echt langer als een weekje moeten proberen, een maand komt dan eerder in de buurt. Zie het als op vakantie gaan dan ga je waarschijnlijk ook een weekje of 2 zonder koffie. Dit kan je lichaam best hebben maar op moment dat het na 2 weken niet terug in je oude ritme komt kwa koffie drinken kan het best wezen dat je hierdoor afkick verschijnselen krijgt.

Door Tweakers user Pathogen, dinsdag 21 oktober 2014 14:59

Succes! Ik ben gestopt met roken, maar koffie is er hier nog steeds niet uit, ondanks vele stoppogingen. Moeilijk spul, vooral door de grote acceptatiegraad.

Door Tweakers user Maddog McHare, dinsdag 21 oktober 2014 15:01

Comgenie schreef op dinsdag 21 oktober 2014 @ 14:25:
In 1 keer stoppen met koffie? Hallo hoofdpijn en moeheid :P, Succes :).

Zelf zou ik het niet doen, maar ik drink ook maar 2 (soms 3 als het druk is) kopjes per dag vooral om mezelf in de ochtend op gang te helpen :P.
Zo, dat is inderdaad wat er nu gaande is, gisteren begon het al met concentratieproblemen maar sinds vanochtend werkelijk een knallende koppijn en vermoeidheid. heb hierover het nodige gelezen en alles hangt met stofjes en hormonen met elkaar samen. Vavond maar niet te laat maken en mijn melatonine langzaam zijn werk laten doen!

Door Tweakers user mrsar, dinsdag 21 oktober 2014 15:03

Ik drink koffie op het werk tot 12:00 , dan is het klaar...sindsdien heb ik ook geen hoofdpijn meer die op zaterdag verdwijnt na de eerste koffie.(oftewel afkickverschijnselen van de caffeine :P )

Door Tweakers user Plainside, dinsdag 21 oktober 2014 15:05

Zelf drink ik de afgelopen weken ook nog alleen maar Thee op mijn stage.
Ik merkte dat ik soms tot 3 uur wakker was en de volgende dag er om 6 uur dan weer uit? nee dankje.
Tuurlijk drink ik af en toe nog wel eens de Dubbele esspresso om me even wakker te maken en deze smaakt altijd heerlijk en niet als je generieke drankje dat je om de haver klap drinkt.
Je zal ook merken dat je gedrag zal veranderen je zal misschien wat sloomer worden met dingen maar dat voelt alleen maar goed als je het mij vraagt.

Door Tweakers user hyptonize, dinsdag 21 oktober 2014 15:08

Ik drink 2 ß 3 kopjes koffie in de ochtend. Dan beginnen mijn darmen te zeuren en dan weet ik dat het tijd wordt voor een korte pauze op de WC. De rest van de ochtend giet ik enkel thee/water/ranja in mijn keel. Tijdens de lunch melk, en dan na de lunch weer ÚÚn kop koffie tegen de afterlunchdip. Daarna weer gewoon thee/water/ranja.

Door Tweakers user breew, dinsdag 21 oktober 2014 15:18

was een paar jaar geleden een docu op de BBC...
2 personen die veel koffie dronken, waarvan er ÚÚntje (onwetend) op decaf werd gezet voor een week.. Elke dag concentratietestjes doen enzo....

kan de video zo snel niet vinden, maar hier de samenvatting:
http://www.bbc.co.uk/sn/h.../best/caffeinebrain.shtml

conclusie:
Does caffeine give us the edge over decaf users? No. Once we've recovered from caffeine we can do just as well without it.

Door Tweakers user Maddog McHare, dinsdag 21 oktober 2014 15:19

RoadRunner84 schreef op dinsdag 21 oktober 2014 @ 14:43:
[...]

Onder het mom: toeval bestaat niet.

Ik ben afgelopen zaterdag ook cold turkey gestopt met kofie, het verhaal van 5 kopjes vˇˇr de week meeting (om 9 uur 's maandags) komt me bekend voor.
De problemen die je noemt werden bij mij nog vegezeld van ge´rriteerdheid, concentratie problemen, verlaagde zelfbeheersing en een continu uitgeput gevoel.
[plastisch]Vandaag ook voor het eerst in tijden heb ik dan ook weer urine gehad die lichter is dan normaal, door de vele mokken kruidenthee.[/plastisch]
...
Partner in crime! Goed bezig zeg ik en herken je klachten. Ik zit nu ook aan de rooibos en die plastische opmerking...same here! :) laat me weten hoe jouw strijd verloopt, succes in ieder geval!

Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 21 oktober 2014 15:33

RoadRunner84 schreef op dinsdag 21 oktober 2014 @ 14:43:
[...]
@-RetroX-: energiedrankjes?!! De ene cafe´nebron vervangen door de andere lijkt me nou bepaald geen goed idee!
Ehm... kwestie van etiket lezen, er zijn zat sport-/energiedrankjes zonder cafeine.

Door Tweakers user 11supplier, dinsdag 21 oktober 2014 15:41

Voor mijzelf heb ik de regel: Ik doe alleen iets ongezonds als het echt goed is.

In termen van koffie betekent dat enkel versgezette koffie van gemalen koffiebonen. Dit werkt best goed om koffie te minderen.

Deze tactiek heeft het afgelopen jaar echter behoorlijk gevaald aangezien mijn werkgever koffie-zet apparaten hebben die echt goede koffie zet.

Na 6 maanden 2x koffie per dag was ik vaker moe, had ik last van hardkloppingen en trillende handen. Nou heb ik hier enigzins aanleg voor, maar dit was wel heftiger. Ik ben 4 maanden geleden cold-turky gestopt, maar sinds een maand geleden mag ik van mezelf 1 kop koffie per week.

Voor mij is het grootste probleem het soort vloeistof wat koffie is. Wij hebben op het werk thee, water en koffie. Koffie is wat dikker en je hebt het gevoel dat je echt wat binnekrijgt. Thee is veel wateriger en soms wil ik gewoon iets meer substantie.

Door rookie no. 1, dinsdag 21 oktober 2014 15:44

Tja, 15 tot 20 kopjes per dag? Dan vraag je erom. Koffie droogt sowieso behoorlijk uit, vandaar altijd bijdrinken met water.

Ga eens naar 2 ß 3 kopjes per dag en dan bv. alleen in de ochtend. Stap vervolgens wat eerder je bed in om minder slaperig of duf te zijn.

Door Tweakers user Sp3ci3s8472, dinsdag 21 oktober 2014 15:45

Ik heb een jaar lang geen koffie gedronken omdat het bij mij bepaalde dingen versterkte. Hiervoor dronk ik 3-5 koppen per dag wat eigenlijk best meevalt.

Sinds kort drink ik alleen s'ochtends een kop. De geur van net gezette koffie is gewoon zo lekker :P.

Door Tweakers user horizon1978, dinsdag 21 oktober 2014 15:52

Ooit begonnen met koffie. Toen op het werk de koffie echter zo smerig werd (al jaren lang) drink ik normaliter alleen 's ochtends nog 1 zwarte kop koffie.

Soms in een weekend wil er nog een 2e drinken in de loop vd dag.

Door TJ, dinsdag 21 oktober 2014 15:56

Hier ook een 'afhankelijk' koffie gebruiker. Ik zelf vermoed dat koffie (in grote hoeveelheden) over een tijdje gezien zal worden als de sigaretten nu. Wellicht niet in de vorm van gezondheidsbeschadigend door kankervorming, maar door stressgerelateerde beschadigingen aan je lichaam die door de consumptie van koffie versterkt worden.

Ik ben zelf iemand die al jaren gebukt gaat onder psychosomatische klachten, waaronder flinke depressie en ernstige vermoeidheid. Op een gegeven moment ben ik koffie gaan drinken om deze symptomen tegen te werken, waardoor ik toch nog dingen gedaan kreeg.
Depressie is voornamelijk het actief (doch onbewust) onderdrukken van emoties, waardoor eveneens je complete fysieke gesteldheid op een laag pitje komt te staan, zo ook spijsvertering en jawel, stoelgang. Ik heb geluk als ik een keer per week naar de wc kan. Mijn buik zwelt op en ik zie er uit alsof ik zwanger ben, met bijbehorende zwangerschapsstriemen. Ik ben een man.

Nu is dit een extreem geval, welke niet veroorzaakt, maar wel versterkt wordt door het gebruik van koffie. Op de korte termijn krijg ik een energieimpuls, maar op de lange termijn worden de klachten alleen maar erger. Hoewel ik dit weet, is het me maar een enkele keer gelukt om te stoppen en door de ontwenningsverschijnselen heen te bijten (welke bij mij een week duren). De ontwenningsverschijnselen zijn namelijk nog vele malen erger dan een flinke depressie. Namelijk echt totale fysieke dysfunctie. Ik krijg dan niet meer de ingenomen boosts die tijdelijk mijn lichaam activeren, waardoor het depressieve aspect van mijn lichaam alleen erger wordt.
Mijn lichaam voelt dan echt alsof het helemaal uit staat en ik alleen nog door een wazig glas kan kijken naar de buitenwereld.

Stop ik echter en ik houd die week vol, dan lukt het mij om toch weer leven in mijn lichaam te voelen. Ondersteund door beweging, goede voeding en niet te veel slapen beginnen er weer langzaam gevoelens voelbaar te worden en mijn spijsvertering gaat weer omhoog, ik heb een betere stoelgang etc. Ik kom dan ook helaas negatieve gevoelens tegen (uiteraard de onderliggende oorzaak) en verval dan helaas weer in de negatieve spiraal van koffiedrinken en veel slapen etc. Iedere keer heeft bij mij de koffie een zeer sterk verergerende werking op dit terugkerend probleem.

Dit is natuurlijk een erg persoonlijk verhaal, maar ik weet wel van veel mensen die ook in depressies zijn beland dat ze ontzettend veel koffie drinken. En ik ben er van overtuigd dat koffie zelf ook een emotie onderdrukkende werking heeft. Afhankelijk van de persoon. Bij andere personen heeft het wellicht een versterkende werking op emoties. Je lichaam voelt prikkelbaar en je reageert geagiteerd.

Ik denk dat het gevaarlijk is dat koffie zo geaccepteerd is in de samenleving. Ik denk dat koffie niet veel kwaad kan als je gewoon gezond bent (mentaal en fysiek), maar voor mensen die het goedje gebruiken om een onbalans te compenseren kan het in mijn ogen alleen averechts uitpakken.

Ik heb het wel eens mogen meemaken dat ik een tijd gestopt was en daardoor ook veel beter sliep en zo veel beter wakker werd. Minder gehaast (in mijn hoofd) en minder prikkelbaar. En toch keer ik iedere keer weer terug en het begint bij een enkele kop, en daarna nog een. Want het voelt gewoon wel erg prettig.

Excuses voor het lange en persoonlijke verhaal, ik probeer duidelijk te maken dat het eigenlijk gezonder is zonder koffie (of beter gezegd, caffeine) te leven. Maar dat ik ook weet hoe moeilijk het is om te stoppen en niet weer opnieuw te beginnen. Ik denk dat daar ook een soort van emotionele afhankelijk aan vast hangt. Dat koffie, net als alcohol en drugs en snoepgoed/eten, toch een soort van gereedschap is om (werk)stress te ontvluchten. Welke ook weer veroorzaakt worden door het drinken er van. Alsof we niet meer rust willen ervaren, maar alleen maar activiteit en creativiteit en prestaties.

Goed, nu genoeg van mijn (waarschijnlijk) onduidelijke en overbodige verhaal. Dit doet koffie dus met mij.

Door Tweakers user ShakerNL, dinsdag 21 oktober 2014 16:14

Iedereen om mij heen drinkt ook regelmatig een bak koffie. Zelf heb ik het nooit gehad. Ooit een keer een slokje geproefd, maar daar hield het ook mee op. Ik heb er geen behoefte aan en snap ook niet echt waarom mensen in de ochtend een kop koffie willen. En daar sta ik dan met m'n flesje ijsthee tussen al die koffieleuters. :>

Door Tweakers user Jesserr, dinsdag 21 oktober 2014 16:14

Ben ook gestopt met koffie drinken. Was echt moeilijk om tegen collega's nee te zeggen in het begin, maar op een gegeven moment echt definitief gestopt. Ongeveer 2-3 weken hoofdpijn ervan gehad. Pas na 3 weken voelde ik me echt afgekickt.
Vind het een ontzettende verbetering wat betreft energieniveau en merk dat het bij mij eigenlijk helemaal niet het effect gaf dat ik dacht dat het gaf (meer energie/concentratie). Dit merkte ik echter pas toen ik echt een maand gestopt was met koffie, dus in periodes dat je wel koffie drinkt merk je dit eigenlijk helemaal niet.

Ben benieuwd naar je afkickavonturen. Sla vast wat paracetamol in :+

Door Tweakers user Septimamus, dinsdag 21 oktober 2014 16:30

Ik had rond met 16e al hoofdpijn als ik te weinig koffie had gedronken. Kort daarna had ik gelezen hoe cafe´ne werkt en wat het doet met het menselijk brein. Als geshockeerd dat ik was heb ik mijn koffie gebruik nu teruggeschroefd naar 2 bakkies per dag.

Een goed alternatief is groene thee. Het schijnt zelfs zo te zijn dat groene thee je meer energie geeft in de ochtend dan koffie. Groene thee cranberry is heerlijk zoet van zichzelf en heeft dus geen suiker nodig.


Voor de ge´nteresseerden

http://www.dumpert.nl/med...c/dumpert_wetenschap.html

Door Tweakers user hackerhater, dinsdag 21 oktober 2014 16:32

Mijn werkgever heeft dit probleem eigenlijk op een hele simpele manier opgelost.
Het koffiezet-apparaat hier (verse bonen ^ _^) zet standaard alleen kleine kopjes ipv grote mokken.
Met als gevolg dat je over de hele dag mischien 3 normale mokken drinkt (9X! koffie halen hier).
Dam heeft cafiene tenminste nog effect. Als je te veel drinkt, niet meer

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 oktober 2014 16:33]


Door Tweakers user hyptonize, dinsdag 21 oktober 2014 16:36

rookie no. 1 schreef op dinsdag 21 oktober 2014 @ 15:44:
Tja, 15 tot 20 kopjes per dag? Dan vraag je erom. Koffie droogt sowieso behoorlijk uit, vandaar altijd bijdrinken met water.
Nee, dat is een mythe.

http://www.plosone.org/ar...71%2Fjournal.pone.0084154

Door Willem, dinsdag 21 oktober 2014 17:05

Koffie is super gezond. Ik zou er dus niet zo maar helemaal mee kappen. Doe het gewoon op 5 kopjes per dag (2 ochtend, 1 middag, 2 avond). Je bent echt stom als je stopt met koffie drinken, want er zitten veel goede stoffen in.

Door Tweakers user PupStar, dinsdag 21 oktober 2014 17:46

Ik ben van koffie overgestapt op caffeine tabletten. Is veel 'cleaner' ik heb geen last meer van hoofdpijn en andere koffie bijwerkingen, maar toch het jacked up gevoel van caffeine. Voor een goede werking laat je na 1 gebruik dag gebruik ik 1 of meerdere dagen niet. Ik neem per keer 1 x 200mg Caffeine 's ochtends. Works like a charm :)

Door Tweakers user Opinion, dinsdag 21 oktober 2014 17:46

11supplier schreef op dinsdag 21 oktober 2014 @ 15:41:
(...)enkel versgezette koffie van gemalen koffiebonen. Dit werkt best goed om koffie te minderen.
Helemaal mee eens. Zelfs op een brakke ochtend moet ik na 3 koppen echte koffie even niet meer denken aan koffie. De belabberde sokkenkoffie op werk daarentegen kan ik nonstop drinken en nog vervult het de behoefde niet.

Door Tweakers user NotoriousBAS, dinsdag 21 oktober 2014 17:48

Wij van DE adviseren DE koffie? :+

(reactie op Willem btw)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 oktober 2014 17:49]


Door Tweakers user sspiff, dinsdag 21 oktober 2014 17:55

15-20 kopjes is wel erg veel, maar cold-turkey zal voor barstende hoofdpijn zorgen.

Ik stel toch voor dat je het beter stelselmatig afbouwd.

Door Tweakers user Elite25, dinsdag 21 oktober 2014 18:06

Andere afkick verschijnsel naast hoofdpijn en moeheid is een beetje emotioneel labiel zijn.
Net alsof je een vrouw ben, je kan om de stomste dingen gaan huilen.

En 15-20 is veel te veel. Ik zou langzaam gaan afbouwen als ik jou was.

Ik zit zelf momenteel nog in ploegendiensten en dan moet je extra oppassen met koffie anders kan je niet slapen.

Door Wesley, dinsdag 21 oktober 2014 18:06

Ik ga liever wat vroeger slapen dan dat ik koffie drink, want de laatste keren dat ik koffie gedronken was mijn maag plots van slag af. Ik drink smorgens en bijna de hele dag alleen water, en savonds nuttig ik dan een glas cola.

Op mijn werk is koffie sowieso niet gratis, maar bron water wel weer :+ En zo'n koffieautomaat hebben wij op het werk ook niet, dus dan heb je alleen van die zelf gezette koffie.

Door Tweakers user Martindo, dinsdag 21 oktober 2014 18:42

Ik drink momenteel wanneer ik op school zit met gemak 6 kopjes koffie. Op het knopje staat koffie, maar er komt een zwarte warme vloeistof uit. Het smaakt ergens naar, of 't koffie is weet ik niet.

Ik ben gelukkig in staat er zelf voor te kiezen hoeveel koffie ik drink, meestal ligt het aan mijn hoeveelheid slaap.

Door Tweakers user kuusj98, dinsdag 21 oktober 2014 19:10

Ik ben begonnen met koffie toen ik 5 of 6 was. Ja, zeg maar dat mijn ouders achterlijk zijn, dat ze on-zorgzaam zijn, en roekeloos. Maar ik heb liever niet dat je dat zegt aangezien ik nooit problemen met ze heb en ze juist wel zorgzaam zijn. Zo gaat dat nu eenmaal in zuid-limburg, je drinkt gewoon koffie, zo is dat nu eenmaal. Zeker in de vele dorpjes, hoe dat in bijvoorbeeld Maastricht zit weet ik niet.

Toen, was dat inderdaad nog koffie met hopen suiker en scheuten melk waar men U tegen zegt, en nu, ruim 10 jaar later, hecht ik nog altijd een zekere waarde aan koffie. 1 lepeltje suiker i.p.v. 3, en een klein scheutje melk in combinatie met het zachte Zuid-Limburgse water maakt een pot koffie op de ouderwetse manier (koffiekan, trechter erop, filter in trechter, en 3 scheppen koffiepoeder van Douwe Egberts) zeer, zeer lekker om te drinken.

Ik neem het s'morgens genoegen met een kopje doodgewone Senseo, gezien het tijdgebrek wat ik heb, en dan even op de fiets naar school de (naar mijn mening) lekker koffiesmaak in de mond houden en dan een kauwgum. Als ik geen koffie het s'morgens heb gehad, kan het zijn dat ik rond 12 uur s'middags een erge dip krijg haha...

Gelukkig hebben ze op school geen fatsoenlijke koffie.

Als ik dan thuis kom, gaat (hoeveel zin ik heb, hangt er heel erg van af) of de Senseo aan, of het Nespresso apparaat of simpelweg "opschudden" of oploskoffie. En dan 2 ß 3 kopjes tot half 6, eten, en dan om ~9 uur s'avonds gaat de waterkoker aan en drinken we met het hele gezin een paar bakken koffie.

Noem het ongezond, noem het onverantwoordelijk, maar ik weet altijd mijn grens te houden en voor mij is koffie hetzelfde als een sigaret voor een ander, alleen heb ik het idee dat een bak koffie nog altijd een stuk gezonder is dan een sigaret. Ik weet eigenlijk overal goed een rem op te houden, sigaret heb ik nog nooit geprobeerd, en bier (als ik er al zin in heb) voel ik heel goed de grens tussen waar ik nog bewust keuzes kan maken en waar niet. Dan stop ik ook direct.

Ik denk persoonlijk dat 15-20 kopjes iets teveel van het goede is, maar dat zeg ik...
Hoe dan ook, als ik een dag geen koffie heb gehad, ben ik niet echt te genieten, en al helemaal als die dag een schooldag was waar een paar vreselijk irritante leraren rondlopen.

Mijn vriendin rookt af en toe wel, en dat keur ik niet af, noch keur ik het goed. Ik ga zeker geen sigaretten voor haar halen en ze houd het vaak ook bij 3 ß 4 per dag. Maar toch, vind ik dat onverstandig...

Sorry voor dit persoonlijk getint verhaal, maar ik moet het toch ergens eens kwijt.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 oktober 2014 19:13]


Door Tweakers user Ample Energy, dinsdag 21 oktober 2014 19:35

Geweldig, deze blog. Heb meerdere keren vandaag hartelijk gelachen om de reacties _/-\o_
Dat ik als misantroop toch af en toe kan zeggen dat sommige mensen heerlijk zijn vind ik toch iets moois :P

Door Tweakers user m-vw, dinsdag 21 oktober 2014 20:16

Drink sloten koffie per dag, maar kan makkelijk zonder. Wel eens een week overgeschakeld naar thee, water en fris. Ik heb nergens last van gehad.

Ben van veel melk+suiker(5jr) via gewoon melk+suiker en melk+zoetje nu beland bij enkel melk.

Door Tweakers user Xepos, dinsdag 21 oktober 2014 21:18

Dat heb ik inderdaad ook gemerkt hoeveel koffie er wel niet word gedronken op kantoren.

Bij mijn stage kwam ik binnen en direct wordt er al gevraagd of je een kopje koffie moet hebben. Niet veel daar later om 10 uur kwam er weer een koffieronde en natuurlijk ook een bakje gedurende de lunch. En zo nog een paar keer gedurende de dag.

En zo in mijn eerste week had ik elke werkdag wel 5-6 bakjes op en dat was wel zwaar hoor. De weekjes erna toch maar geweigerd en gewoon water gepakt.

Door Tweakers user johnkeates, dinsdag 21 oktober 2014 21:40

Probleem met super veel koffie drinken is niet alleen kwantiteit maar ook kwaliteit. Vaak is het superslechte koffie, uit zo'n ranzige automaat of zo'n grote ketel. Als je een beetje geluk hebt is er nog wel eens een filterkoffiezetter, en het wordt helemaal leuk met een ding dat goede koffie gebruikt in bonen vorm of soms cups.

Ik ben van 5 kopjes per dag naar 1 of 2 gegaan door een goede espressobar te vinden, en aan goede koffie te wennen. Op het moment dat je jezelf zover krijgt om geen vieze koffie meer te lusten is het een stuk makkelijker om wat gezondere dingen te drinken. Tijdens werk overstappen naar (goede) thee helpt ook enorm, om dat je dan toch een lekker warm drankje hebt. Kan je meteen wat rustiger de gewoonte van het kopje pakken tijdens werk afbouwen.

Niet sporten is trouwens ook niet erg prettig, op z'n minst een paar keer per week hardlopen helpt bij het niet meer nodig hebben van koffie. Veel mensen drinken het in de hoop actiever en productiever te zijn, maar in de meeste gevallen scheelt het weinig, en ben je eerder afhankelijk van koffie en ga je zonder koffie onder je niveau presteren. Een beetje bewegen en voldoende slapen is een stuk effectiever dan welke hoeveelheid koffie dan ook. De meeste mensen werken niet heel actief, bewegen niet meer dan normaal, of soms juist minder (deskjobs), en zitten thuis vaak ook niet zo veel uit te voeren. Daar wordt je alleen maar suf van, helpt niks ;)

Door Tweakers user Tiwazz, dinsdag 21 oktober 2014 23:21

Ik drink hoog uit ŔŔn cappuchino op het werk en soms nog een kop koffie of espresso thuis. Nooit echt meer, kan dan moeilijk concentreren. Ik ben zwart begonnen maar drink het sinds een tijdje met een beetje melk, anders krijg ik maagzuur.

Ik zou niet zomaar in ŔŔn keer stoppen. Je lichaam is gewend geraakt aan de caffeine, dat ga je zeker merken.

Door Tweakers user Mr.Jingles, dinsdag 21 oktober 2014 23:26

Helemaal eens met hierboven. Ik heb ook een deskjob en heb me voorgenomen om alleen koffie te gaan drinken als ik het echt lekker vind. Dat spul dat hier uit de automaat komt is niet echt lekker, zelfs de monteur die hem bijvult zegt dat hij het niet zal drinken. Daarom mijn eigen apparaatje meegenomen naar mijn werk.

Door Tweakers user bluebear, woensdag 22 oktober 2014 04:41

Ik weet niet hoe het in Nederland is, ben daar nooit koffie gaan drinken in een cafe.. maar hier in Nieuw Zeeland is het allemal barista werk. Als in, versgemalen bonen met klein beetje heet water geeft dan een short black; wat dan aangevuld wordt met gestoomde melk tot een flat white, latte, cappuchino of whatever je besteld hebt.

Ik heb ook altijd veel koffie gedronken, nooit echt de effecten ervan gevoeld die anderen beschrijven, maar vind het gewoon ontieglijk lekker.

Ik zelf denk dat een kopje koffie of 2 per dag geen kwaad kan. Alles met mate :)

Door Tweakers user Richh, woensdag 22 oktober 2014 09:04

Te is nooit goed. 10-15 koppen is gewoon veel :P
Ik studeer nu en ik hou het bij max 5 drankjes met cafeine.

Ik raad je aan het rustig af te bouwen!

Door Tweakers user PdeBie, woensdag 22 oktober 2014 09:05

Ik ga je koffie-stop volgen. Ben benieuwd. Ik drink zelf ook aardig wat koffie weg op een werkdag (al zijn het geen 15 koppen), dus ben benieuwd of je iets aan je lichaam merkt.

Misschien ga je juist op den duur dat ene kopje koffie op de dag wel weer veel lekkerder vinden. :)

Door Tweakers user Collaborator, woensdag 22 oktober 2014 09:07

En daarom drink ik geen koffie (nooit aan begonnen, hou het bij groene thee zonder iets er bij).

Als je ziet hoeveel mensen casual verslaafd zijn aan Koffie ("ik MOET koffie 's morgens", "zonder koffie kan ik echt niet werken", "zonder koffie krijg ik hoofdpijn" etc etc) en dat ook gewoon doodserieus toegeven. Dan is het net zo'n erge verslaving als roken.

Boven me de comment over zuid-limburg en koffie? Daar herken ik me echt niet in (en ook bij niemand die ik ken)

[Reactie gewijzigd op woensdag 22 oktober 2014 09:07]


Door Tweakers user Dazzyreil, woensdag 22 oktober 2014 09:22

Gertjuhjan schreef op dinsdag 21 oktober 2014 @ 14:22:
Hmm interesant onderwerp.
Zelf zit ik wel met een caffeine verslaving maar dan niet in koffie, maar wel in Bullit (Sugar Free).
Bij mij is het gestart tijdens ziekte van pfeiffer in mijn studietijd.

Helaas vermoeidheid na 3 jaar nog niet over, dus nog steeds verslaafd. Paar pogingen gedaan om te stoppen. Cold-turkey realiseerde in kloppende hoofdpijn. Dan maar minderen, dit werkte redelijk (van 8 blikken per dag naar 3, zit nu op 6).
Maar dan gebeuren er toch weer dingen dat je je weer net vermoeider voelde en zo het weer opbouwde naar meer.

Succes met koffie, ik hoop dat het daarbij anders is.
Neem dan gewoon een mespuntje speed, zal kwa gezondheid niet slechter zijn dan al dat energiedrank.

Door Tweakers user M.l., woensdag 22 oktober 2014 09:26

Ik drink koffie sinds ik 3 was. Er zijn dagen geweest dat ik ontzettend veel koffie dronk, maar dat is echt niets vergeleken bij mijn consumptie van 'energy drinks'. De laatste tijd probeer ik wat meer te letten op mijn caffeinegebruik en heb er helemaal niet zo'n last mee.

En nu ga ik even koffie zetten want ik heb er plots veel zin in gekregen.

Door Tweakers user M.l., woensdag 22 oktober 2014 09:29

Dazzyreil schreef op woensdag 22 oktober 2014 @ 09:22:
[...]


Neem dan gewoon een mespuntje speed, zal kwa gezondheid niet slechter zijn dan al dat energiedrank.
Dude...

Je raad iemand harddrugs aan die nota bene gevoelig is voor verslavingen.
Niet cool.

Door Tweakers user elhopo, woensdag 22 oktober 2014 09:35

Mijn remedie op koffiehalende collega's is om vanaf het begin duidelijk uit te leggen dat ik geen koffie hoef van anderen en dat ik ook niet voor anderen haal. Door zelf te lopen krijg je over de dag wat beweging, en door zelf te halen ga je drinken als je er zin in hebt en niet omdat een andere collega zin heeft. Dat werkt er goed, en mensen begrijpen het gewoon. Een paar keer uitleggen en de problemen zijn voorbij. Als nieuwe collega's of collega's van andere afdelingen mij vragen dan zijn er zelfs collega's die mijn verhaal uitleggen en aan mijn bureaublok haalt iedereen nu zelfs zelf, dus hebben ze mijn voorbeeld overgenomen!

Over dat cold turkey stoppen: Soms merk ik dat ik in het weekeinde erg last heb van hoofdpijn. Dat komt dan inderdaad door te weinig cafe´ne. Ik stop dan gewoon 1 week met koffie drinken, en na een week ga ik weer gewoon koffie drinken. Werkt voor mij in ieder geval prima.

Over cafe´nevrije koffie kan ik kort zijn. Dat is net als alcoholvrij bier, ik hoef het niet. Trouwens, het goedkope proces wat vaak wordt gebruikt om de cafe´ne uit de bonen te krijgen werkt met Dichloormethaan wat niet echt een gezond goedje is. Soms gebeurt het met hyperkritisch CO2 maar over het algemeen staat de extractiemethode niet op het etiket vermeld. Ik houdt het wel bij koffie met cafe´ne.

Door Tweakers user houtig, woensdag 22 oktober 2014 10:18

Ik probeer de koffie in bedwang te houden maar soms op drukke weken op het werk zitje al snel op 10 bakjes... Als niet meer is. Wij hebben plastic bekertjes op werk, ga ze eens opstapelen om te kijken wat ik per dag drink aan koffie.
Mijn grootste moeite om van af te kicken was trouwens suiker. Suiker in koffie/thee, cola, sinaasappelsap, koekjes, snoep. Ga die maar eens na..

Door Tweakers user Blubber, woensdag 22 oktober 2014 10:19

Pro tip: zorg dat je op kantoor enkel Senseo of autobar koffie ter beschikking hebt. Dat heeft mij in een klap van mijn verslaving af geholpen. Ik drink nu doordeweeks 1 mok koffie. Die mok zet ik 's ochtends thuis.

Op kantoor hebben wij enkel Senseo, ik heb geen idee wat daar uit komt, het ziet er uit als koffie, en het ruikt (soms) naar koffie, maar het smaakt absoluut niet naar koffie :r.

Door Tweakers user B00st3r, woensdag 22 oktober 2014 10:24

Ik heb nooit de behoefte gehad om koffie te drinken. Die vieze bittere smaak verpest al je smaakpapillen en maakt je verslaafd aan caffe´ne. Eigenlijk is het best sneu.

Door Tweakers user Pathogen, woensdag 22 oktober 2014 10:57

Wesley schreef op dinsdag 21 oktober 2014 @ 18:06:
Ik ga liever wat vroeger slapen dan dat ik koffie drink, want de laatste keren dat ik koffie gedronken was mijn maag plots van slag af. Ik drink smorgens en bijna de hele dag alleen water, en savonds nuttig ik dan een glas cola.

Op mijn werk is koffie sowieso niet gratis, maar bron water wel weer :+ En zo'n koffieautomaat hebben wij op het werk ook niet, dus dan heb je alleen van die zelf gezette koffie.
Dat is vreemd. En volgens mij mag je werkgever niet eens geld vragen voor koffie en thee.

Door Tweakers user RoadRunner84, woensdag 22 oktober 2014 11:15

Blubber schreef op woensdag 22 oktober 2014 @ 10:19:
...Op kantoor hebben wij enkel Senseo, ik heb geen idee wat daar uit komt, het ziet er uit als koffie, en het ruikt (soms) naar koffie, maar het smaakt absoluut niet naar koffie :r.
Dat vond ik altijd het meest opvallende aan Senseo, dat het absoluut niet op koffie lijkt met die "crema"laag erop.

Door Tweakers user woekele, woensdag 22 oktober 2014 11:22

Pathogen schreef op woensdag 22 oktober 2014 @ 10:57:
[...]
En volgens mij mag je werkgever niet eens geld vragen voor koffie en thee.
Tuurlijk wel. Het is echt niet verplicht om gratis koffie te hebben op het werk.

[Reactie gewijzigd op woensdag 22 oktober 2014 11:22]


Door Tweakers user BuriedBigJ, woensdag 22 oktober 2014 11:23

Zelf ben ik een tijd geleden overgestapt van koffie naar (groene) thee en water. En ik merk eigelijk alleen maar positieve veranderingen. Voorheen was ik aan het einde van de werkdag altijd lichtelijk nerveus en "trillerig" na 6 ß 8 kopjes automatenkoffie per dag. Nadat ik ben overgestapt heb ik hier geen last meer van terwijl ik op hetzelfde niveau functioneer.

Verder wens ik je veel succes met je (mischien) permanente koffie pauze. :)

Door Tweakers user Vnze, woensdag 22 oktober 2014 11:28

Ik woon momenteel in Finland. Het land met de grootste koffie consumptie per persoon. Goed, zou je denken, dan hebben ze daar vast goede koffie. Niets is minder waar, bittere troep die de haren op mijn rug recht doet staan en mijn maag ineen doet krimpen. En men gebruikt zoveel van het spul per liter dat moest het goede koffie zijn ipv hun troep je lepel er in blijft recht staan.

Ik begon te wennen aan hun troep maar toen bracht de vriendin 3 pakken koffie mee uit BraziliŰ (Mellita, in BelgiŰ vooral gekend van de filters). En ineens is mijn consumtie omlaag gevallen. De troep op het werk smaakt slechter dan ooit tevoren en mijn voorraad goede koffie is beperkt. Ideaal :)

Door Tweakers user jimz93, woensdag 22 oktober 2014 11:31

interessant onderwerp!
voor mij als BBL-student gaan er zo'n 5 -6 zwarte kopppen per dag in (de niet te drinken D.E. koffie die uit een pak wordt geperst en samen met wat heet water in je mok wordt gedumpt binnen 3 tellen)

meestal in de ochtend 4, s'middags nog 1 en in de avond tussen 19:00-20:00 een laatste.
in de middag afwisselend water / carvan cevitam / frisdrank (probeer de eerste 2 zoveel mogelijk aan te houden ;) ).

Zelf heb ik nooit last van "koffiegebrek", althans het is me nooit opgevallen :p

Door Tweakers user vharten, woensdag 22 oktober 2014 11:43

Pathogen schreef op woensdag 22 oktober 2014 @ 10:57:
[...]

Dat is vreemd. En volgens mij mag je werkgever niet eens geld vragen voor koffie en thee.
Dat mag wel.. zoek maar eens op koffiegeld, er zijn werkgevers die daarvoor maandelijks een bepaald bedrag van het salaris inhouden (zelfs als je geen koffie drinkt)

Door Tweakers user NightFox89, woensdag 22 oktober 2014 11:56

Gertjuhjan schreef op dinsdag 21 oktober 2014 @ 14:22:
Hmm interesant onderwerp.
Zelf zit ik wel met een caffeine verslaving maar dan niet in koffie, maar wel in Bullit (Sugar Free).
Bij mij is het gestart tijdens ziekte van pfeiffer in mijn studietijd.

Helaas vermoeidheid na 3 jaar nog niet over, dus nog steeds verslaafd. Paar pogingen gedaan om te stoppen. Cold-turkey realiseerde in kloppende hoofdpijn. Dan maar minderen, dit werkte redelijk (van 8 blikken per dag naar 3, zit nu op 6).
Maar dan gebeuren er toch weer dingen dat je je weer net vermoeider voelde en zo het weer opbouwde naar meer.

Succes met koffie, ik hoop dat het daarbij anders is.
Zolang je die rommel blijft drinken blijf je het nodig hebben. Je kunt de werking meer vergelijken met speed. Je denkt dat je extra energie hebt, maar in werkelijkheid geeft je lichaam pas veel te laat aan dat je oververmoeid bent. Stop er een weekje mee en je bent er volledig van af.

Door Tweakers user artificial_sun, woensdag 22 oktober 2014 13:53

Ik vind die lichamelijke verslavingen hier wel bijzonder. Op maandag en vrijdag drink ik een kopje of 6 per dag. Op di-wo-do makkelijk het dubbele tot drie dubbele. In het weekend 1 of 2 per 2 dagen.

Zonder enig merkbaar verschil. En als ik op vakantie ga (2 dagen heenreis met de auto, zonder koffie, niets aan de hand) drink ik bijna geen koffie, om de 2 dagen ongeveer.

Ook geen andere cafeiene nodig.

Daarnaast vind ik 11-12 jaar aardig jong voor koffie. (maar aan de andere kant, met een jaar of 13 dronk ik al wel eens bier)

Door Tweakers user h4ze, woensdag 22 oktober 2014 14:13

15 a 20 koppen (mokken?) ik voel de diarree al lopen als ik er aan denk haha.

Door Tweakers user Rafe, woensdag 22 oktober 2014 16:41

Ik herken het wel, steeds rondjes van collega's en ik zat zo op 10 koppen per dag met de symptomen die je noemt. 15-20 krijg ik al hartkloppingen van als ik er aan denk :X

Nu drink ik 2-3 koppen tot een uur of een en schakel dan over op water of thee. Soms op vrijdag- of zaterdagavond nog eentje na het avondeten.

Door Tweakers user SECURITEH, woensdag 22 oktober 2014 20:40

Zelf ben ik in 2009 gestopt met normale koffie drinken (ik dronk al koffie sinds ik 7 was) omdat ik regelmatig last van mijn maag had en dat was de oplossing (met mij zijn er toen 3 andere overgestapt op thee omdat die het zelfde ervaarde), ik dronk thuis not wel tot vorig jaar van die Nescafe cappuccino poeder maar ook daar ben ik mee gestopt en sinds dien heb ik eigenlijk nooit meer last van mijn maag gehad.

Zelf heb ik het gelukkig nooit gemist (ik ben dan ook absoluut niet verslavings gevoelig) maar ik kan mij inbeelden dat het voor veel mensen erg lastig is.

Door Tweakers user T.C, woensdag 22 oktober 2014 22:03

AAAAhhhhh..... Koffie..... hmmmm it wakes and picks me up for the day.

Je moet het gewoon drinken in hoeveelheden die voor jou werken.
Ik drink 10-12 automaat espresso's op een dag de eerste 3 heb ik in 30minuten al op (mok kan er 3 aan).
Daarna loop ik 1x per 1,25 uur en pak er 1 of 2 afhankelijk van de rij (45s per espresso of koffie pak je er geen 2 bij een lange rij).

Verslaafd? absoluut, heb koppijn als ik het niet heb.
Probleem? nee, ik zorg dat ik het heb.

Door Tweakers user Oerdond3r, woensdag 22 oktober 2014 22:46

Leuk filmpje over wat koffie met je lichaam doet.
https://www.youtube.com/watch?v=4YOwEqGykDM

Zelf ben ik ook gestopt met koffie, nadat ik merkte dat een bak koffie een vereiste was om wakker te blijven ipv een oppepper.

Na ongeveer 2 weken / een maand stopte de aandrang en de ontwenningsverschijning. Tijdens die periode had ik ochtenden waarbij ik heel veel moeite had om Řberhaupt wakker te blijven. :O Nu voel ik me af en toe nog steeds slaperig, maar ja dat had ik ook tijdens mijn koffieperiode :)

Door Tweakers user Jozzle, donderdag 23 oktober 2014 10:20

Uit mijn hoofd heeft koffie een preventieve werking op diabetes en alzheimer. 15 Kopjes per dag is natuurlijk teveel, maar 2 kopjes kan net als tweee glaasjes alcohol nog wel eens een gezonde uitwerking hebben. Daarbij, als je het lekker vind, geniet er van!

Pro-tip 1; behandel het als een traktatie of beloning.
Pro-tip 2; nuttig bij voorkeur de 2 glaasjes alcohol in de avond O-)

Door Tweakers user halofreak1990, donderdag 23 oktober 2014 17:21

Anywhere tussen 3 en 8 kopjes koffie per dag voor mij, met melk en suiker.
De hoeveelheden melk en suiker variŰren afhankelijk van de sterkte van de koffie.

Ik begin een werkdag met een kop thee (thuis), en dan twee koppen koffie tussen 9 en 11, gevolgd door een 3e rond een uur of 3 's middags. 's avonds bij het half acht-journaal een kop of twee en dan is het weer mooi geweest.

In het weekend ben ik er nooit zo vroeg uit, en de keren dat het wel voor 12 uur 's middags is, dan om een uur of elf 'n bakkie, en dan later op de dag een variŰrend aantal, afhankelijk van wanneer m'n ouders me roepen voor de koffie.

Door Tweakers user Bartvw, donderdag 23 oktober 2014 20:50

Wauw wat een reacties!

Ik ben 3 weken geleden "gedwongen" gestopt door een voedselinfectie, het was allemaal al zo dun dat ik echt geen trek had in koffie!

Dit heb ik op werk ook ruim anderhalve week volgehouden en eigenlijk is de thee op werk niet eens zoveel slechter!

Het voordeel van koffie is dat ze maar 1 ding hoeven mee te nemen, in plaats van heet water + een zakje naar keuze. Daarom merk dat ik soms terugval op koffie, pure gemakzucht.

Heb geen echte mentale of fysieke veranderingen gemerkt, terwijl ik ook dagen van 10 bakken (8 op werk en dan nog 2 thuis) heb gehad.

Succes in ieder geval!

Door Tweakers user Kecin, vrijdag 24 oktober 2014 15:18

Interessant blog, ik ga het volgen. Ik ben me de laatste tijd ook was bewuster gaan opstellen door te tellen hoeveel koffie ik op het werk drink. Dat is per dag minimaal 16 kopjes. Uitschieters naar 24. Het gaat dan om een capuchino met extra suiker, extra sterke koffie (via zo'n Maas International automaat). Ik kan bijna niet meer zonder de werkdag doorkomen.

Ik ga je blog volgen om te kijken wat je bevindingen zijn en zelf misschien ook een tijdje stoppen. Overstappen op thee zal ik echter niet snel doen.

Door Tweakers user thechib12, zondag 26 oktober 2014 13:44

Ik ga dit ook volgen, ik ben er best benieuwd naar! Sinds ik studeer drink ik ook veel meer koffie. Voorheen dronk ik met mijn ouders wel eens een bakkie met veel suiker en melk, tegenwoordig drink ik het zwart en ik drink het ook veel meer. Tussen de college's door even een kopje koffie doen is heel normaal geworden. Ik geloof dat ik doordeweeks toch wel 6-7 bakken koffie per dag drink. Nu dat ik lees ben ik toch wel iets sceptischer geworden over mijn koffieconsumptie. Ik heb de laatste tijd ook vaker last van hoofdpijnen(drukkende pijn achter mijn ogen), misschien de oorzaak hiervan?

In ieder geval, Succes ermee!

Door Tweakers user Joosie200, maandag 27 oktober 2014 13:24

Ik drink zo nu en dan koffie, heb puur een filterkoffiemachine in huis staan voor het bezoek als die eens om koffie vragen. En als ik zo nu en dan koffie drink dan toch liever een latte, dus zeg maar gerust weinig koffie maar veel melk. Ben er vroeger ook mee opgegroeid op dezelfde manier, maar ik heb nooit kunnen wennen aan die bittere smaak van gewoon koffie. Het behoort dan ook niet tot mijn gewoontes, net zo min als thee. Als ik her en der in de stad afspreek met vrienden pak ik een latte, maar dan eentje bij zo'n koffiewinkeltje en geen doorsneeapparatenbocht. Filterkoffie word thuisthuis nog in van die grote mokken geschonken dus dan sla je meteen net geen halve liter stuk per keer. Mij niet gezien en ik heb het geduld niet om te wachten tot de waterkoker klaar is, de thee ingetrokken is, iets afgekoeld is voordat ik mijn gehemelte weer eens verbrand. Dus nee: ik drink enkel kraanwater. Goedkoop, dorstlessend en in een handomdraai klaar.

En toch is die geur van verse koffie wel :9 Ik drink het dus met mate en dan nog niet eens koffie zoals koffie ooit bedoeld was :+

Door Tweakers user Falcoo, dinsdag 28 oktober 2014 09:06

....uitsluitend door "grote mensen" gedronker werd. ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 oktober 2014 09:07]


Door Tweakers user Maddog McHare, dinsdag 28 oktober 2014 09:33

Falcoo schreef op dinsdag 28 oktober 2014 @ 09:06:
....uitsluitend door "grote mensen" gedronker werd. ;)
Thnx, corrected!

edit:
hieronder ook

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 oktober 2014 14:21]


Door Tweakers user Falcoo, dinsdag 28 oktober 2014 11:02

...in die tijd nog een gevalltje snelfilter..... :D

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)