Koffie : het sap van satan?

Door Maddog McHare op dinsdag 21 oktober 2014 14:14 - Reacties (78)
Categorie: koffie, Views: 10.854

Ik weet het me niet precies te herinneren maar het zal ergens op een leeftijd van 11, 12 jaar geweest zijn dat ik in aanraking kwam met een bittere substantie die tot op dat moment uitsluitend door "grote mensen" gedronken werd.
Om de bittere smaak enigzins verdraagzaam te maken werd de substantie met een grote hoeveelheid verse melk genuttigd met een goede schep suiker. Een (ogenschijnlijk) onschuldige manier om een kind het "koffie drinken" eigen te maken moeten mijn ouders gedacht hebben, niet wetende dat daar later, na vele jaren, een lichamelijk verslaving uit naar voren zou komen.

Gedurende mijn tienerjaren is de samenstelling van mijn koffie niet veel veranderd, suiker maakte plaats voor een zoetje want dat was veel beter dan een schep suiker. Koffie drinken gebeurde 's avonds, rond een uur of acht op de bank, voor de TV en in het weekend rond een uur of tien 's ochtends.
Pas toen ik ging studeren nam de consumptie van koffie aanzienlijk toe naar een kopje of 4-5 per dag op school, suiker en het zoetje waren inmiddels overbodig en de hoeveelheid melk was inmmidels gereduceerd naar een normale hoeveelheid. "Koffie" was in die tijd nog een gevalletje snelfilter, thuis werd er dus een goede pot vol gezet die ook opging met mokken waar met gemak een halve tot 3/4 liter in ging.
Aan al het goede en mooie komt natuurlijk een eind, zo ook mijn studieperiode. Het was tijd om de echte wereld in te stappen niet wetende in wat voor een vacuum ik getrokken zou worden. Al die opties! koffie automaten met echte bonen, cafe latte, cappuccino, espresso, wiener melange en al die koffierondjes, voor negen uur is er al vijf keer gevraagd of je koffie wilt, staan er al drie kopjes koud te worden omdat een vriendelijke collega vond dat ik toe was aan nog een bakkie. "Jij drinkt toch ook zwart?" een kopje voor je toetsenbord schuivend. Je raad het al, na verloop werd de melk steeds minder en kom je uiteindelijk uit op echte "koffie" the way its meant to be.

Menig Tweaker zal zich min of meer herkennen in bovengenoemd evolutionair verloop en denkt "So what? Dat is toch heel normaal?" Juist het feit dat dit als normaal wordt beschouwd is een valkuil waar ik zelf in ben gelopen. Met een consumptie van meer dan 15-20 kopjes koffie per dag begon ik klachten te ervaren als rusteloosheid, continu verhoogde hartslag en stoelgangproblemen. Een mens is pas bereid tot verandering als de benefits groter zijn dan de costs en voor mij is dat punt nu bereikt.

Ik ben niet iemand die probeerd, je doet iets of je doet iets niet. Daarom ben ik deze werkweek begonnen zonder koffie, cold turkey, om te kijken wat dit doet met / voor mijn lichaam.
Heb ik daarmee koffie definitief afgezworen? Ik hoop het niet want vind het heerlijk ruiken en smaken maar dit hangt af wat dit stoppen voor mijn lichaam doet, tijd zal het leren.

Graag wil ik jullie meenemen in dit soort van dagboek of lijdensweg (hoe je het ook wilt zien :) ) in mijn weg naar ontgifting van cafeine en sta open voor tips en advies!

VERVOLG -> Koffie : het sap van satan? Deel II